En el present article anem a explicar perquè l’acupuntura contribueix positivament a la millora de l’ansietat i la seva simptomatologia.

El primer és entendre en què consisteix pròpiament l’ansietat. Un cop explicat això ho segon serà exposar en què forma afecta l’acupuntura a l’ansietat, i quins són els mecanismes que produeixen aquests efectes.

Podem entendre l’ansietat com una anticipació negativa d’un resultat, és a dir que el subjecte que pateix aquest trastorn, té expectatives que un esdeveniment pel qual ha de passar serà negatiu o perjudicial per a ell. Això s’acompanya d’un estat emocional o sentiments desagradables, en els quals apareix intranquil·litat, nerviosisme o preocupació, amb o sense certa tensió corporal. Cal matisar que aquesta expectativa no té per què estar relacionada amb esdeveniments externs, sinó que també pot estar relacionada amb processos o reaccions interns, per exemple, una persona pot activar la seva ansietat, al notar una sensació concreta a nivell corporal, que anticipi com alguna cosa que li pot causar dany o fins i tot la mort.

Una altra qüestió important és que l’ansietat, en un nivell, no té per què ser negativa, sinó que actua com a activador per al dia a dia, però quan el subjecte es veu sobrepassat per aquest estat l’ansietat, es converteix en una patologia.

La definició exposada en els paràgrafs anteriors, no cita la simptomatologia derivada de la mateixa, per descriure la simptomatologia de l’ansietat recorrerem al manual psiquiàtric de referència el DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), encara que també podíem haver usat el CIE 10 (Organització Mundial de la Salut, OMS).

Dit DSM, és un recull dels diferents trastorns existents, fet per l’Associació Americana de Psiquiatria, i representa la principal guia de diagnòstic per a professionals de la salut, respecte a les malalties mentals.

El primer que cal dir és que quan parlem d’ansietat no estem parlant d’un únic trastorn, sinó de més d’un, com recull l’última actualització del DSM, el DSM-5, que actualment és l’última actualització del DSM, en el qual podem veure els següents trastorns per ansietat:

Trastorn d’angoixa sense agorafòbia; Trastorn d’angoixa amb agorafòbia; Agorafòbia sense història de trastorn d’angoixa; Fòbia específica; Fòbia social; Trastorn obsessiu-compulsiu; Trastorn per estrès posttraumàtic; Trastorn per estrès agut; Trastorn d’ansietat generalitzada; Trastorn d’ansietat a causa de … (indicar malaltia mèdica); Trastorn d’ansietat induït per substàncies; Trastorn d’ansietat no especificat.

De tots aquests trastorns, hem triat la descripció del Trastorn d’ansietat generalitzada, que és el més proper als que usualment s’entén per ansietat, però, això no vol dir que la resta no tinguin importància, o que no puguin ser tractades amb acupuntura, ni de bon tros, la simplificació respon a la idea de no estendre massa aquest article.

Doncs bé, el DSM-5 descriu el Trastorn d’ansietat generalitzada de la següent manera:

Ansietat i preocupacions excessives (anticipació aprensiva), que es produeix durant més dies dels que ha estat absent durant un mínim de sis mesos, en relació amb diversos successos o activitats (com en l’activitat laboral o escolar).

A l’individu li és difícil controlar la preocupació.

L’ansietat i la preocupació s’associen a tres (o més) dels sis símptomes següents (i almenys alguns símptomes han estat presents durant més dies dels que han estat absents durant els últims sis mesos (Nota: En els nens, només es requereix un ítem):

  • Inquietud o sensació d’estar atrapat o amb els nervis de punta.
  • Fàcilment fatigat.
  • Dificultat per concentrar-se o quedar-se amb la ment en blanc
  • Irritabilitat.
  • Tensió muscular.
  • Problemes de son (dificultat per adormir o per continuar dormint, o somni inquiet i insatisfactori).

L’ansietat, la preocupació o els símptomes físics causen malestar clínicament significatiu o deteriorament en el social, laboral o altres àrees importants del funcionament.

L’alteració no es pot atribuir als efectes fisiològics d’una substància (p. Ex., Una droga, un medicament) ni a una altra afectació mèdica (p. Ex., Hipertiroïdisme).

L’alteració no s’explica millor per un altre trastorn mental (p. Ex., Ansietat o preocupació de tenir atacs de pànic en el trastorn de pànic, valoració negativa en el trastorn d’ansietat social (fòbia social), contaminació o altres obsessions en el trastorn obsessiu-compulsiu, separació de les figures d’afecció en el trastorn d’ansietat per separació, recordo de successos traumàtics en el trastorn d’estrès posttraumàtic, augment de pes en l’anorèxia nerviosa, dolències físiques en el trastorn de símptomes somàtics, percepció d’imperfeccions en el trastorn dismòrfic corporal, tenir una malaltia greu en el trastorn d’ansietat per malaltia, o el contingut de creences delirants en l’esquizofrènia o el trastorn delirant.

De manera que tenim un estat d’agitació o inquietud, un desequilibri anímic, persistent en el temps i al qual acompanyen alguns símptomes físics. Vist això caldria preguntar qui està realment sa….

És evident que la gran majoria, enfront de situacions de la vida que costa manejar, podríem encaixar amb la descripció que acabem de veure, i és que com hem dit en certa manera, l’ansietat és una cosa implícit de la vida, però, el que el transforma en patològic és la incapacitat de recuperar l’equilibri, i l’afectació a la nostra capacitat de sostenir les nostres activitats diàries. ¿Pot llavors l’acupuntura ser d’ajuda en aquesta situació?

La visió oriental de la salut és molt diferent a l’occidental. Per a ella, tot és dinàmic, és una xarxa d’interrelacions, que constantment reajusta tots els components per trobar l’equilibri natural. Les patologies, són símptomes que un subjecte pateix i que només tenen sentit en relació al propi subjecte, i se circumscriuen al dinamisme abans exposat, basat en un ordre cíclic d’oposats i complementaris, que descriu la teoria dels cinc moviment o elements, i el yin i el yang, que regeixen un tot indivisible, i les seves parts no poden ser contemplades aïlladament.

Aquesta filosofia d’entendre i tractar la malaltia, és oposada al tractament específic, de l’especialista, per decantar-se cap una visió holística. Així una mateixa patologia pot ser entesa de diferents formes quan afecti a diferents persones.

Per a la visió de la medicina tradicional oriental, la integració abasta també ho psicoemocional sense aïllar-lo del pla físic, l’habitual és que un quadre clínic contempli símptomes físics, psicològics i emocionals, dit d’una altra manera, no concep la separació d’una malaltia mental, o un desequilibri emocional, de l’afectació física del cos. Se sap que la tristesa baixa les defenses i la ira puja la temperatura corporal, i l’acupuntura no només no ignora aquestes evidències, sinó que les considera fonamentals per a l’elaboració d’un tractament acupuntural.

Com la malaltia no és una entitat per si mateixa, no hi ha la necessitat de l’etiqueta, per tant, un trastorn mental, és només un component més que podem i hem de cuidar, per afavorir la nostra salut mental i emocional, a més de reduir els símptomes físics. L’acció acupuntural es produeix gràcies a l’aplicació d’agulles en uns punts energètics, que posseeixen una resistència elèctrica diferent d’altres punts, i que la característica d’incidir positivament en el desequilibri subjacent, afavorint així la recuperació de l’estat saludable de base.

En l’acupuntura els símptomes no són la malaltia, i el desequilibri energètic no és la causa d’aquesta sinó la conseqüència d’una multidimensió d’aspectes, entre els quals influeix en gran mesura l’estil de vida i els hàbits saludable o perjudicials de cada subjecte.

De manera que tractar l’ansietat amb acupuntura suposarà una presa de consciència de les causes que ens han portat allà, i un exercici de responsabilitat cap a la nostra salut, com volem viure, pensar, relacionar-nos, sentir i tenir cura del nostre cos.

×