Per explicar el Vinyasa ioga, en primer lloc, cal fer una petita introducció del que és el Ioga, comprenent la diferència que hi ha respecte a altres activitats físiques.

Per explicar el Vinyasa ioga, en primer lloc, cal fer una petita introducció del que és el Ioga, comprenent la diferència que hi ha respecte a altres activitats físiques.

Existeixen moltes varietats de Ioga, algunes molt diferents d’altres, a grans trets podem diferenciar dues línies, una més física basada en certes posicions corporals, més o menys estàtiques  les asanes, i una altra línia on els exercicis són de caràcter més mental i amb prou feines s’utilitzen les asanes.

 

No obstant això, tant el Iogasanas com el Ioga mental, han d’arribar a un resultat final semblant, en el qual sobretot cal destacar la calma interior, cert grau de benestar o goig, tant físic com mental, una major consciència d’un mateix i un augment de l’atenció i concentració.

Això que va molt més enllà de les sensacions agradables que s’aconsegueixen gràcies a una activitat física, en realitat deu els seus resultats no només als seus exercicis, sinó també a l’actitud que ha de mantenir el practicant mentre realitza la sessió de Ioga.

En parlar d’actitud és parlar d’una estructura composta per processos mentals, emocionals i conductuals entre d’altres. Per ser més concrets en el ioga un ha de tenir una actitud atenta, respectuosa i enfocada, per si mateix i per al que està passant en el seu cos i la seva ment.

Això no té per què ser implícit en el practicant, el normal és que es vagi construint o instal·lant en aquest practicant, a poc a poc gràcies a la pràctica, en el cas de Vinyasa Ioga, una modalitat de Yogasanas, la clau i factor potenciador de l’actitud és la dinàmica respiratòria, que es realitza durant la sessió, és a dir pels exercicis de Pranayama que acompanyen en tot moment cadascuna de les asanes i la transició entre elles.

Aquesta modalitat de ioga, sol ser més exigent que les classes a què estem habituats de asanes, sol·licitant al practicant no només postures relacionades amb estiraments musculars, sinó també postures que demanen força / resistència, és a dir que el practicant ha de mantenir cert nivell de força durant un temps determinat, el que és extraordinàriament favorable per a la salut per a aquest practicant, aportant-li justament resistència física, de gran utilitat davant de la malaltia, aquest és un dels motius pels quals el Ioga en general s’ha associat amb la salut, la longevitat i la qualitat de vida.

Un altre factor característic de Vinyasa, és la transició d’una asana a una altra, aquesta modalitat, cuida molt que aquesta transició es faci de forma harmònica, contínua, sense trencar l’actitud, el fil conductor com es deia anteriorment, és una respiració molt concreta, que aporta molta energia i afavoreix la concentració. Dit d’una altra manera, en aquest estil es pot entendre que no hi ha diverses asanes, sinó una de sola que va evolucionant i canviant de forma gràcies al suport de la respiració.

El Pranayama o tècnica respiratòria, utilitzada durant la sessió és l’anomenat Ujjayi, traduït per la majoria d’autors com la respiració victoriosa, aporta pau i tranquil·litat mental, baixant l’estrès i l’ansietat, alhora que augmenta l’energia del practicant. Sens dubte aquesta és una altra de les paradoxes del Vinyasa, relaxa sense baixar el nostre nivell d’energia, sinó tot el contrari l’augmenta, a més d’enfortir la musculatura relacionada amb la respiració, i l’alineació vertebral natural.

Per tant, el Vinyasa Ioga representa una magnífica forma de connectar amb tu mateix, millorant algunes capacitats del teu cos com la flexibilitat, força, resistència, coordinació, propiocepció, respiració, equilibri, entre d’altres.

Més dinàmic i exigent que altres iogues a nivell físic, el que és ideal per a aquelles persones que busquen una activitat una mica més moguda que una classe de Iogasanas clàssica, però sense perdre els beneficis que aporta el ioga, benestar físic / mental i la connexió profunda amb l’essència d’un mateix.

×