És la forma de trobar la salut mitjançant el ioga, adaptant les tècniques de ioga per a cada practicant i les seves necessitats.

El ioga neix a l’Índia en les albors de la humanitat, fa més de 2000 anys, des de llavors han aparegut molts textos destinats a explicar en què consisteix i com fer-ho, això ha donat un considerable nombre de formes d’entendre el que anomenem ioga, caracteritzades per diferents formes d’exercir la tècnica, des d’exercicis molt considerablement dinàmics fins a formes gairebé exclusivament centrades en la meditació.

Aquestes diferents formes d’entendre el ioga en molts casos s’han convertit per dret propi en diferents estils de ioga, en el que ha vingut a denominar-se els iogues.

Les grans diferències vénen donades inicialment pels objectius que es pretén en cada estil, el que porta a una realització específica amb unes tècniques concretes per poder assolir els objectius.

Què és el ioga terapèutic?

Des dels seus inicis el ioga proclama seus efectes sobre el benestar i la salut, d’una forma holística, és a dir comprenent al subjecte i la incidència de la pràctica del ioga sobre aquest, com una tècnica que incideix positivament en factors físics, mentals i emocionals.

A partir de les noves aportacions científiques (mèdiques i psicològiques) i de la dilatada tradició, neix una línia el ioga terapèutic, l’objectiu és mantenir i millorar la salut, seguint els exercicis clàssics que ofereix la disciplina, però personalitzant a les necessitats de cada practicant.

A qui va dirigit?

Com es tracta d’una tècnica personalitzada, amb la finalitat de reposar la salut, de forma complementària, el ioga terapèutic està dirigit a persones que vulguin millorar la seva salut.

S’ha mostrat especialment útil per a problemes psicoafectius, com l’ansietat, la depressió i l’estrès. S’utilitza amb efectivitat per millorar dolors d’esquena en general, lumbàlgies, cervicàlgies, ciàtiques i escoliosi. Existeixen evidències científiques que ho proposen útil per l’artritis i l’osteoporosi. Representa una gran ajuda en l’esclerosi múltiple i la fibromiàlgia.

Com es realitza?

Per al correcte funcionament d’aquesta tècnica, cal seguir tres passos, el primer consisteix a fer una valoració exhaustiva del practicant, amb la finalitat de determinar quins són els exercicis més idonis i la millor forma de realitzar-los amb la finalitat d’aconseguir els efectes positius sobre la salut.

El segon pas és la posada en pràctica, per a això es treballa de forma individual, per corregir i adequar els exercicis al practicant, a més el monitor actués amb diverses manipulacions per augmentar la qualitat i el benestar de l’exercici.

En el tercer i últim pas el practicant podrà passar a una fase de manteniment, on es treballa en grup, sota la supervisió i reajustament del monitor.

×